top of page

"Vælger I så de dygtigste folk fra, når I fokuserer så meget på de sociale færdigheder?"

Når jeg sammen med min kompagnon Karen er ude og fortælle om vores fokus på fællesskab og trivsel, eller når samtalen med ledere fra andre virksomheder drejer derhenad, er det oftest stillede spørgsmål: "Vælger I så de dygtigste folk fra, når I fokuserer så meget på de sociale færdigheder?"

 

Den lader vi lige stå lidt...

 

Spørgsmålet opstår formentlig på baggrund af, at vores fokus på fællesskab og trivsel er det, der adskiller os mest fra mange virksomheder, og det er det, mange gerne vil høre os fortælle om. Vi bruger masser af penge og ressourcer på studieture, temadage, trivselsgrupper og meget andet. Det gør vi, fordi det giver værdi i sig selv at have det godt, rart og sjovt på sin arbejdsplads, men også fordi det styrker arbejdsglæden, motivationen og holdånden og dermed danner grobund for at levere bedre kvalitet og giver større resiliens (robusthed) i dagligdagen.

 

For et rådgivende ingeniørfirma er faglige kompetencer og specialer ekstremt vigtige for at kunne udføre et godt stykke arbejde - det vil sige, at projektere bygninger, så de kan udføres på den mest optimale måde, alt taget i betragtning. Og "alt" er en helhed af utroligt mange elementer - sikkerhed, holdbarhed, anlægsøkonomi, bæredygtighed, drift, funktion, arbejdsmiljø - og så videre.

 

Til det skal vi bruge dygtige folk. Vores ambitionsniveau er ikke at have middelmådigt dygtige ingeniører, der kan lave ikke alt for ringe projekter. Vores ambitionsniveau er at være på forkant, holde god kommunikation og højt serviceniveau samt at bibringe projekterne nyeste og bedste viden. De dygtige folk skal altså være rigtigt dygtige.

 

Hvad vil det så sige at være dygtig? Det kræver selvfølgelig en masse faglig viden, en stor portion videbegærlighed og en evne til hurtigt at sætte sig ind i nye problemstillinger. Så langt så godt. Men er man stadig dygtig, hvis man ikke er god til at dele sin viden, til at koordinere med andre, til at forstå hvilken del af helheden, man bidrager med? Ok, lad os blive enige om, at de egenskaber også er gode at have. Nu har vi en dygtig ingeniør.

 

Men hvad så hvis den dygtige ingeniør spreder dårlig stemning på arbejdspladsen? Hvad nu, hvis vedkommende er arrogant, bedrevidende, negativ, nedladende og opmærksomhedskrævende? Hvad nu, hvis vedkommende aldrig vil deltage i firmaets arrangementer, samskabelsesprocesser, interne projekter eller er for fin til at tømme opvaskemaskinen? Hvad nu, hvis det er under medarbejderens værdighed at lave rutineopgaver, som burde fordeles nogenlunde retfærdigt?

 

Hvad nu, hvis vi i stedet kunne få en fagligt dygtig medarbejder, der var empatisk, hjælpsom og gik forrest i fællesskabet? Hvilken af de to medarbejdere ville give os den bedste arbejdsplads og de bedste projekter?


Og hvad så, hvis den første af de to medarbejdere var lidt dygtigere rent teknisk fagligt end den anden, spørger du måske. Ja, så er jeg stadig ikke i tvivl om, at den anden ville give os bedre projekter og en bedre forretning. Det er under alle omstændigheder en klar forudsætning, at man er dygtig eller har potentialet til at blive det.


En gruppes kvalitet er ikke lig med summen af de enkelte individers præstationer. Der er så mange forbindelser på tværs af gruppen og ind og ud af gruppen, som skaber resonans og dissonans. Det hele hænger ikke sammen som rækker og kolonner i et regneark men som et kaotisk og vidt forgrenet rodnet (jf. Deleuze og Guattaris filosofiske mesterværk A Thousand Plateaus, se illustration).


Der er ikke nogen modsætning mellem at være fagligt dygtig og besidde gode sociale egenskaber. Det er en falsk modsætning, som passer med myten om nørden med de tykke briller og lidt for korte bukser. Myten har ikke hold i virkeligheden. Tværtimod, vil jeg endda sige. Hvis man ikke kun er lidt dygtig men meget dygtig, så selvbilledet og virkeligheden passer sammen, er der ofte overskud til at være generøs og dele ud af sig selv og sin viden. Arbejde er en holdsport.



83 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page