top of page

Faktor 240I et forsøg kunne rotter træde vande i et kvarters tid, før de gav op. I det næste forsøg blev rotterne reddet, lige da de ikke kunne mere - kun for at blive tørret og smidt i baljen igen. Hvor længe kunne de klare i anden omgang?


Den lader vi lige stå lidt.


Jeg har som oftest stor tillid til, at tingene lykkes. Det er som om, at jeg ikke bare tror, men jeg er overbevist om, at det lykkes. Måske ikke i første, andet eller tredje forsøg. Måske efter en meget lang omvej. Måske bliver udkommet endda et helt andet end den oprindelige vision, fordi man blev klogere undervejs og justerede målet til noget, der samlet set var bedre. Når man tænker i tilstrækkeligt lange baner, fokuserer på processen og maler resultatet med en bred pensel, så er der rigtig, rigtig meget, der lykkes.

Hvorfor mon? På det seneste har jeg tænkt, at det nok i høj grad skyldes selve den klippefaste overbevisning om, at det nok skal lykkes. Hvis man skal bestige et bjerg, og man tror, at det måske kan lykkes, så drager man af sted med højt humør, men udfordringerne tårner sig snart op. Det bliver koldt og vådt, det bliver hårdt, og efter 5 hårde timer vender man om og går ned. Hvis man derimod er overbevist om, at det vil lykkes, så vender man ikke om, fordi det er koldt og vådt og hårdt. Så fortsætter man. Man ved, at solen står op om lidt, og det bliver varmere. Man ved, at man har kræfterne. Man ved, at det lykkes, at udsigten på toppen er fantastisk, at gullaschsuppen i dalen bliver dit livs bedste måltid. Man ved det, og man fortsætter i mange, mange timer.

Jeg hylder ikke dumdristighed. Jeg hylder realisme. Jeg har vendt om på bjerget flere gange, både i bogstavelig og overført betydning. Det er meget muligt, at det faktisk ikke kan lade sig gøre i dag eller i år under de givne omstændigheder. Helt i orden. Så er vi bare bagud 0-2 ved halvleg, men vi har før scoret 3 mål i anden halvleg. Vi kommer tilbage i bedre form med bedre forberedelse og med lidt held også til en bedre vejrudsigt. Det er realistik at komme i bedre form. Det er realistisk at blive med at prøve, indtil vejret er med os. Det er realistisk, at solen står op, og man bliver mæt, tør og varm igen. Man har faktisk en hel del evidens at basere sin overbevisning om succes på.


Edward Norton siger i Fight Club: "On a long enough timeline, the survival rate for everyone drops to zero". Han har åbenlyst ret i det herligt nihilistiske udsagn. Men jeg ville nu hellere sige: "On a long enough timeline, the chances for success approaches 100%." Udholdenhed, vedholdenhed, tålmodighed.

I 1957 udførte Dr. Curt Richter det brutale HOPE Experiment. En række rotter blev smidt i en balje vand. De kunne typisk træde vande i op mod et kvarters tid, før de gav op og druknede. I det næste forsøg blev rotterne reddet, da de ikke kunne mere. De blev tørret og fik lige lov at få pusten, inden de blev smidt i baljen til en omgang mere. Hvor længe kunne de holde ud nu? Kortere eller længere tid end i første omgang?

Længere... meget, meget længere tid. De kunne faktisk blive ved i dagevis - i helt op til 60-80 timer! Altså rundt regnet faktor 240 i forhold til første omgang. Hvad består den magiske X-faktor 240 af? Håb udløst af erfaringen om, at redningen kommer? Er det forskellen mellem at kæmpe for noget, man tror på, eller for noget man er overbevist om? I første forsøg får håbløsheden rotterne til at give op. Det er ikke realistisk, at de får succes efter 60 timer, når de ikke har fået det efter et kvarter. I andet forsøg tror de på redningen. De er måske endda overbeviste om, at redningen kommer. Deres erfaring siger, at de bare skal blive ved længe nok.

Nogle gange er det lige meget, om man vælger den ene eller den anden vej. Nogle gange er den ene mere besværlig end den anden, men det har man ingen forudsætninger for at vide, når man starter. Man ved bare, at begge veje fører til det rigtige sted (særligt når der kan være mange rigtige steder at tage hen). Den røde eller den grønne knap. Bliv ingeniør eller arkitekt. Få ingen eller to eller fem børn. Hvis man er overbevist om, at det er det rigtige valg - så er det det rigtige valg!220 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page