top of page

Fastholdelse...


Det snakker man meget om, især i videnstunge brancher som vores, hvor arbejdskraften er i høj kurs, og hvor det er tidskrævende og dyrt at få nye folk om bord.


Men smag lige på ordet “fastholdelse”…


Det lyder næsten som frihedsberøvelse i mine ører. Vi gør rigtig meget for, at vores medarbejdere trives og udvikler sig. Men jeg kan se, at vi generelt ikke fastholder dem ret meget længere end de fleste andre. Den årlige medarbejderomsætning ligger på ca. 15%.


Det er da træls, er det ikke?


Det kan man vælge at synes. Når jeg møder folk, der spørger til vores engagement i medarbejderne, blandt meget andet vores gåture, antager de ofte, at det må virke rigtig godt ift. fastholdelse. Det gør det måske et stykke hen ad vejen. Men nogle gange sker det modsatte, og det tror jeg, der er to primære årsager til.


Den første årsag er, at des tydeligere vi er omkring vores værdier og forventninger til fx frihed under ansvar og deltagelse i fællesskabet, desto tydeligere bliver det, hvis man som medarbejder ikke abonnerer på samme værdier. Som fx at man ikke kan få ret mange regler og retningslinjer men oftere må ty til pejlemærker og mavefornemmelser.


Den anden årsag er, at vi uddanner hele, autentiske mennesker og opfordrer dem til at tage ansvar for deres egen udvikling. Det resulterer fx i, at man opdager, at det ikke er savnet til sine børn værd at køre i bil 10 timer om ugen for at arbejde hos os. Eller man finder ud af, at man befinder sig bedre på en byggeplads, eller man har behov for at prøve sig af som selvstændig eller komme til et stort firma, der laver komplekse giga-projekter.


Når årsagen til en opsigelse skal findes i en af disse kategorier, bliver fastholdelse nærmest til noget naturstridigt. Vold mod værdier, personlig udvikling, det vigtige i livet.


Vi fejrer afskeden med vores medarbejdere, fordi vi hylder deres indsats hos os, vores tid sammen, medarbejderens udvikling og ikke mindst medarbejderens aktive, modne valg, som vi måske endda har hjulpet vedkommende frem til.


Fordelen for os? Vores medarbejdere har, aktivt og modent, valgt os som arbejdsplads med alt, hvad det indebærer


Jeg har ofte været inviteret med ind i en medarbejders overvejelser og kvaler om evt. jobskifte, inden der er truffet en beslutning. Jeg ser det som en tillidserklæring, og jeg sætter en stor ære i at forvalte den godt, så målet er aldrig fastholdelse for enhver pris. Jeg stiller gerne nye muligheder op, men hvis et jobskifte i sidste ende er det rigtige valg, så skilles vi i god ro og orden.


Fordelen for os? Vores tidligere medarbejdere kan være ambassadører for os ift. rekruttering, nye opgaver, nye kunder osv., hvis de forlader os med et smil på læben og en vemodig tåre i øjenkrogen. Ikke alle ansættelser ender lykkeligt, men det er da værd at tilstræbe.

192 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page