top of page

Hvor mange dråber er der i en citron?

Supercomputeren Deep Thought udregner i Hitchhiker’s Guide To The Galaxy svaret på det ultimative spørgsmål: 42


Tilsvarende er vi i arbejdsdanmark blevet givet en magisk tavle, indmejslet det hellige tal 37. Så mange timer skal du arbejde hver uge for at være effektiv, produktiv og få balance mellem arbejde og fritid.


Nå. Vi bruger det ikke.


Når vi ansætter folk, spørger vi, hvor mange timer, de ønsker at arbejde. Så sætter vi lønnen tilsvarende. Hvis man ønsker at arbejde mere end 37 timer, er vi altid lidt forbeholdne og anbefaler at man lige ser an, om det nu også hænger sammen.


Ud af vores 50 medarbejdere har de 20 færre end 37 ugentlige normtimer. Det spænder fra 28 til 36 timer. Og kønsfordelingen er ikke så skæv, som man kunne tro. Det bliver selvfølgelig en smule dyrere for virksomheden, for de faste omkostninger såsom IT-udstyr, software, husleje og interne møder er de samme, og der er så færre timer til at tjene et dækningsbidrag. Men hvis det er svært for den enkelte at få tingene til at hænge sammen, kommer vi nok alligevel ikke til at spinde guld på de sidste dråber, vi presser ud af folk. Så lader vi hellere være.


“Fint nok, men hvis man har ambitioner, skal man yde en indsats. Det siger de i Løvens Hule.”


Ja, det skal man da. Men man kan også yde en indsats på færre timer. Måske endda en mere fokuseret indsats? Fx har mine to meddirektører og partnere en ugenorm på 32 timer. Som alle andre direktører er de på jobløn og tilrettelægger deres arbejde efter firmaets tarv. Men det er vel lige så nemt (eller svært) at tage udgangspunkt i 32 som 37?!


Og hvorfor i alverden skulle 37 lige præcis være det magiske tal for alle? 🪄


Enhver regering af enhver farve snakker om at øge arbejdsudbuddet. 10 minutter om dagen, 3 år mere, ingen fjumreår.


Hvad med at øge arbejdsglæden, arbejdskvaliteten og livskvaliteten?


Jeg elsker at arbejde, har ikke et skarpt skel mod fritid, og jeg tæller ikke mine timer, men jeg har aldrig set en værdi i at nå op på alfa-løvens herostratiske 80 timer. Tæller han virkelig?! Producerer vi god kvalitet, når vi presser citronen? 🍋


Eller er det bare med at lukke øjnene og just eat it?!
209 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page